factorii de risc din perspectiva protectiei muncii

O data cu inceputul revolutiei industriale a crescut si avansul tehnologic al oamenilor la nivel general, starea civilizatiei, mai putine locuri de munca datorita faptului ca munca omului a inceput sa fie inlocuita de catre dispozitive mecanice insa si constientizarea acelor factori de la locul de munca care pot pune in pericol pe cel care lucreaza, atat din punct de vedere fizic cat si psihologic. Asadar, au fost identificati si evaluati o sumedenie de factori de risc de orice loc de munca, iar datorita acestor doua actiuni si a interventiei normelor securitatii si sanatatii in munca, impactul factorilor a scazut dramatic, multi dintre ei putand fi evitati prin masuri corespunzatoare.

Dintre acei factori care pot pune in pericol sanatatea angajatilor unul dintre cei mai intalniti la locul de munca il reprezinta sunetul. Cu toate ca la prima vedere nu v-ati gandit la sunet sau zgomot ca fiind printre cei mai importanti factori de risc, pierderea auzului datorata expunerii prelungite la sunete de inalta frecventa reprezinta unele dintre cele mai frecvente accidente datorate locului de munca. Insa, din nefericire, sunetul nu reprezinta si singura cauza a pierderii auzului, aceasta putand fi datorata si expunerii la diversi produsi chimici, cum ar fi arsenicul sau mercurul sau anumiti solventi chimici.

Alt factor care poatea avea o influenta atat directa cat si indirecta asupra sigurantei lucratorilor din punctul de vedere al securitatii si sanatatii la locul de munca il reprezinta temperaturile inalte. Acestea pot sa afecteze direct sanatatea angajatului prin faptul ca pot cauza epuizare, iritatii insa si crampe musculare. Indirect, temperaturile inalte pot sa puna in pericol chiar si viata muncitorilor deoarece pot sa impiedice viziunea corecta a acestora, pot sa cauzeze ameteli sau transpiratie la nivelul membrelor superioare, toti putand creste riscul de aparitie a altor accidente mult mai grave, cum ar fi cele care cauzeaza moartea.

Muncitorii care isi desfasoara activitatile legate de munca langa zone cu o temperatura inalta devin si ei expusi la riscul de aparitie al arsurilor, sau al deshidratarii. Acest factor al temperaturilor inalte de la locul de munca poate fi diminuat considerabil oferind anumite echipamente specifice care sa reduca impactul asupra sanatatii angajatilor si oferind posibilitatea angajatilor sa se odihneasca dupa ce s-au expus mult timp la temperaturile inalte, astfel prevenind impactul lor asupra sanatatii si sigurantei angajatilor in mediul de munca.

Un alt factor care poate cauza frecvent moartea, daca nu sunt respectate anumite reguli si conditii de baza, il reprezinta electricitatea. Electricitatea este un factor care poate cauza o serie de accidente, acestea fiind impartite in mai multe categorii in functie de impactul electricitatii asupra sanatatii omului, electrocutarea fatala, ceea ce dupa cum ii spune si numele duce la moarte, socurile, arsurile si caderea de la inaltime cauzata de contactul dintre angajat si energia electrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *