Scriu acest articol pentru a veni in sprijinul omenirii. Cu toate ca traim in secolul XXI, inca mai avem nevoie de floppy. Multi au cazut de acord ca nu mai este necesara, spre exemplu producatorii de notebook-uri, care au scos unitatea floppy, dar au bagat HDD pe SATA. Ce ne facem cu Windows-ul XP care vrem sa-l instalam si nu merge in stil clasic? De ce Microsoft nu si-a pus aceasta intrebare si sa scoata un SP3 care sa ne usureze munca? Pana se gandesc ei la asa ceva, hai sa va dau cateva solutii.
Aceasta probleme, legata de instalarea Windows-ului XP, apare in cazul anumitor notebookuri low cost, care au HDD SATA si a calculatoarelor cu o placa de baza mai veche. Cum rezolvam problema?
1. La deschiderea calculatorului sau a notebook-ului cu problema, intram in bios unde cautam optiunele HDD-ului. Aici ar trebui sa gasim IDE mode si AHC mode(e posibil sa avem si alte variante). Selectam pe IDE mode si in mod normal instalarea Windows-ului va trebui sa decurga normal fara probleme. Dar nu toate notebook-urile au aceasta versiune de bios avansat. Sunt cazuri in care biosul nu ne ajuta cu nimic.
2. Daca biosul nu ne ajuta cu nimic, referitor la setarile HDD-ului, atunci mai avem cateva variante. Una ar fii urmatoarea. Vom incerca sa ne facem noi un propriu Windows XP care sa contina driverele de SATA si asa sa ne putem continua instalarea. Acest lucru se face pe un calculator functional si cu internet pentru a avea acces la informatii. Descarcam driverele de SATA de pe site-ul producatorului de notebook sau a placii de baza. Cu ajutorul unui super smecher programel nLite ne putem customiza Windows-ul.
Se ia kit-ul de XP si se copiaza intr-un dosar in calculator. Cu ajutorul programelului smecher introducem driverele de sata in Windows. Facem un cd bootabil. Cu produsul obtinut vom incerca sa instalam Windows-ul. In mod normal ar trebui sa mearga.
3. Exista si cazul cand primele 2 variante nu sunt de folos. Eu am patit cu un notebook aceasta problema si primele 2 variante au fost inutile. Solutie totusi exista. E costisitoare, dar veti avea nevoie de acest lucru mereu cand veti formata HDD-ul si veti dori sa instalati Windows XP. Descarcam driverele de SATA de pe site-ul producatorului de notebook. Facem o disketa SATA (acest lucru se face pe un sistem functional, cu internet si cu floppy). Se cumpara o unitate floppy externa pe USB. Se conecteaza acest floppy la notebook. Si acum incepe instalarea.
In momentul cand se booteaza de pe cd-ul cu Windows XP, in josul paginii veti observa cateva notificatii. Prima este aceea de a apasa F6 pentru a face SATA RAID. Apasati F6 si asteptati. Windows-ul incepe sa-si faca treaba si intr-un moment va dori aceste drivere de SATA. Bagati disketa facuta in floppy extern(care este conectat la notebook), selectati driverele de sata pentru sistemul de operare respectiv, spre exemplu Windows XP. Daca driverele au fost bune, din clipa respectiva, totul va incepe sa functioneze. Mai departe va pricepeti sa instalati un Windows.
Sper ca acest articol sa va ajute. Mult succes.
documentat articol, bravo