Obligativitatea caselor de marcat electronice fiscale a fost dezbatuta in luna decembrie din anul 2014, si a fost adoptata printr-o ordonanta de urgenta, mai exact, O.U.G. nr 91/2014. Aceasta modifica si completeaza O.U.G nr 28/1999, care prevedea, de asemenea, ca operatorii economici sunt obligati sa detina si sa foloseasca case de marcat electronice fiscale. Prima ordonanta mentionata a aparut in Monitorul Oficial nr 966/2014.
Multe aspecte au ramas la fel, dar exista si cateva modificari.
Diferente intre O.U.G nr 28/1999 si O.U.G. nr. 91/2014
La Art. 1, in ordonanta veche erau obligati doar operatorii economici care livrau bunuri cu amanuntul sau prestau servicii in mod direct catre populatie sa detina case de marcat, iar in cea noua, obligativitate revine oricarui operator economic care incaseaza, indiferent daca integral sau partial si indiferent sub ce forma (numerar, folosind card de credit sau debit, substitute de numarar) contravaloarea bunurilor livrate sau presteaza servicii efectuate direct catre populatie.
Modificari au aparut si la capitolul Contraventii si sanctiuni. Articolul 10, la punctul a) din legea veche mentiona ca era considerata contraventie comercializarea caselor de marcat fara sa aiba avizul de la Comisia de Avizare a distribuitorilor si a aparatelor de marcat electronice fiscale, iar in cea noua este considerata contraventie comercializarea acestor aparate fara sa aiba autorizatia mentionata in ordonanta de urgenta din 2014. Au aparut modificari si la punctul b), unde au fost eliminate contraventiile privind neemiterea bunurilor fiscale sau emiterea unora cu o valoare mai mica (aceste doua cazuri fiind adaugate separat ca punct c)) si nereintroducerea datelor de pe rola jurnal.
La fel ca in legea veche si cea noua specifica faptul ca aceste case de marcat vor fi livrate doar de distribuitori care au fost autorizati, care sunt obligati sa ofere si service-ul necesar, dar poate sa faca acest lucru in mod direct sau pot sa apeleze la serviciile unor operatori economici care au fost trecuti in autorizatie.
Aparatele de marcat electronice fiscale se vor supraveghea si se vor monitoriza de Agentia Nationala de Administrare. Pentru aceasta, operatorii economici vor avea obligatia sa asigure conectarea la distanta a acestora, pentru a transmite datele fiscale catre ANAF, care are termen ca pana la 1 februarie 2017 sa emita normele metodologice pentru a conecta aceste aparate la un sistem informatic special destinat pentru a supraveghea si a monitoriza datele fiscale.
In ceea ce priveste termenele de aplicare, de la 1 octombrie 2015 vor fi autorizati doar distribuitorii care comercializeaza aparate ce au dispozitiv care memoreaza jurnalul electronic, au afisaj pentru client si pot fi integrate intr-un sistem informatic.
Acestea au fost doar aspectele cele mai importante privind modificarile aduse legii care reglementeaza obligativitatea caselor de marcat electronice fiscale, insa mai sunt cateva, care fac referire la termenele de punere in aplicare a modificarilor, pana se va putea sa se ajunga la conectarea tuturor caselor de marcat la sistemul informatic.