Factorii care conditioneaza pozitionarea si clasarea unui site pe principalele motoare de cautare, pot fi pozitivi, negativi sau neutrali. Cuvintele cheie plasate in tag title, cele sase sau sapte cuvinte relevante din pagina, sunt cele care apar in motoarele de cautare. In mod similar si / sau complementar, cuvintele cheie in URL-uri ajuta foarte semnificativ in efortul de vizibilizare a site-ului si de crestere a ranking-ului, cuvinte care pot fi schimbate cu cele similare din pagina web, daca nu apar altele in secvente diferite ale site-ului.
Densitatea de cuvinte cheie in pagina web este de asemeni extrem de importanta, recomandata fiind intre 3 si 7 % pentru cuvintele cheie majore, cele mai importante si frecvente, si de unu -doua procente pentru cele secundare. Supralicitarea la peste 10 % cu cuvinte cheie este suspecta, afectand naturaletea fireasca a textului si credibilitatea proprietarului paginii, considerat excesiv de prudent si suspicios. Importante sunt si textele / ancora linkurilor inbound care contin cuvinte cheie, exportate pe un alt site, pentru efectele de contagiune ale voturilor potentiale, transferabile. Nu trebuie exagerata amplasarea cuvintelor cheie in headings, fiind destule unul sau doua astfel de acrosaje indirecte.
Amplasarea cuvintelor cheie la inceputul pagii web, la jumatatea paragrafului de deschidere este extrem de recomandabila si profitabila. Cuvintele cheie din vecinatate sugereaza ca acestea ar trebui sa fie, cel mai bine, consecutive, proximitate care se aplica si expresiilor din doua sau mai multe cuvinte cheie. Pentru ca spiderii nu citesc imaginii, cuvintele cheie pot fi postate in tag alt, ca si in metataguri, pentru maximizarea expunerii site-ului.
Expresiile compuse din cuvinte/cheie pot fi optimizate, daca acestea sunt relevante in cautari, desi este procesul de identicare este dificil in raport cu permisivitatea si frecventa de aparitie in cuprinsul textului. Optimizarea prin intermediul cuvintelor cheie secundare poate fi un atu dar si o vulnerabilitate, pentru folosirea unor cuvinte comune, uzuale, cu concurenta modesta, care amplifica sansa unui trafic mai bine orientat.
Daca un site este optimizat pentru anumit cuvant cheie, principal sau secundar, motoarele de cautare iau in calcul si derivatele cuvantului respectiv, nu doar declinari ci si variante diminutive sau augmentative. In site-urile operate in limba engleza sau doar cu versiuni in aceasta limba, sunt cautabile si sinonimele cuvintelor cheie, desi acestea nu sunt luate in considerare in destule alte limbi, pe masura ce motoarele de cautare sunt intr-o continua schimbare si cautare a unui plus de performanta.
Erorile de ortografie sunt foarte frecvente, chiar recomandabile in cuvinte cheie. Daca se foloseste un cuvant cheie foarte important, este foarte recomandat sa fie optimizat cuvantul respectiv cu erori de ortografie deliberate, pentru a aduce trafic in plus, desi astfel site-ul nu va avea o estetica conforma cu erori de ortografie. Uzul in exces de cuvinte cheie genereaza diluarea optimizarii si o situare modesta in motoarele de cautare, la fel cum densitatea creata artificial a cuvintelor cheie, peste 10 %, duce la excluderea din cautari.