Nevoia de comunicare si expandarea tehnologiei IT, a facut ca telefoanele mobile din ce in ce mai sofisticate sa devina din ce mai comune, chiar daca facilitatile de ultima ora fac din aceste utilitati aparate din ce mai scumpe. In paralel, pentru ca mobilele sunt inca destul de costisitoare, s-au dezvoltat, odata cu sistemele de protectie interna de genul codarilor complexe, prin soft-uri dedicate si a urmaririi circulatiei acestora prin GPS, sistemele de protectie fata de socuri, impact sau agresiune microbiana.
Din aceste preocupari de marketing dar si de moda, s-a dezvoltat o adevarata industrie conexa, a protectiei externe a telefonului mobil prin huse, carcase sau doar a ecranului touchscreen, prin folii protectoare. Evident, dincolo de tipodimensiunile dedicate fiecarui producator, model si optiunii in sine a clientului, husele s-au sofisticat gradual, prin folosirea unor materiale din ce in ce mai rezistente la impactul neprevazut, prin cadere sau la socurile de lovire, desi alte protectii sunt deja gandite pentru a asigura functionarea aparatului la gradiente mari de temperatura, inghet sau incendii, in imersie sau in atmosfera rarefiata.
Concomitent, dincolo de pragmatismul necesar protejarii unui aparat scump, producatorii de huse de telefon si carcase au profitat firesc si de apetenta estetica a clientilor, oferindu-le aceste accesorii in toata gama coloristica, fortand limitele design-ului industrial pana a lansa mobile din clasa bijuteriilor de lux, cu carcase si insertii de metale nobile si diamante.
Husele si carcasele s-au diversificat astfel nu doar dimensional si cromatic, in raport cu aparatul in sine, ci si ca tipologie diversa de modele, design-ul depasind cadrul strict functional de protectie, devenind clasice, tip etui de ochelari, tip portofel cu inchidere magnetica, tip flip, flap, plicuri, carte, doar pentru reversul telefonului sau integral-complete si cu ferestre pentru ecran, camera si sistemul comenzilor de operare, fiind din poliuretan, silicon si alte materiale antisoc incasabile, transparente sau opace. Dupa trecerea de la primele mobile, robuste ca dimensiune si greutate, dar greoaie si in manipularea menu-ului, la aparatele de ultima generatie, care folosesc microtehnologii IT, care au devenit astfel mult mai suple, fiabile, estetice si performante, husele si carcasele s-au pliat pe aceasta tendinta de minaturizare si pe trecerea de telefonul mobil strict utilitar, amintind de statiile de emisie receptie radio, la telefoanele smart-gadget, de lux, de poseta sau buzunar.
Practic, tot efortul design-ului industrial implicat in productia aparatelor in sine este dublat de un efort complemetar de a „imbraca” telefonul mobil intr-o „haina” deopotriva functionala si atractiva, prin intermediul acestor huse si carcase. Foliile de protectie sunt deja impuse de nevoia de a evita uzura avansata a ecranelor sensibile tip touchscreen, cu tastatura virtuala afisata pe display, dar si pentru o protectie igienica, de a evita incarcarea microbiologica suplimentara a telefonului, si transferul microbilor de pe degete pe ecran, utilizat apoi in zone ale capului oricum sensibile si expuse. Studii microbiologice credibile au avertizat ca, din cauze multiple, unul dintre cele incarcate, mai „murdare” aparate folosite de om, este telefonul mobil. Nu in ultimul rand, din ratiune estetice, foliile antiamprenta urmaresc evitarea situatiei in care ecranul ar fi incarcat de dare, pete sau alte secretii umane.